İş Bankası ve TÜRİB Lisanslı Depoculuğun Geliştirilmesine Destek Oluyor
21.01.2022
İş Bankası, Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) ile gerçekleştirdiği işbirliği kapsamında Elektronik Ürün Senetleri’ne (ELÜS) dayalı kredi imkânı sunuyor.
Dünyanın en büyük tarım ekonomilerinden birine sahip olan Türkiye’de tarım sektörü dünyadaki değişimlere ayak uydurarak dönüşüyor. Üreticinin pazara ve finansmana daha rahat erişiminin de kapısını açacak etkiye sahip bu dönüşüm, zirai teknikler konusunda gelişimin yanı sıra tarım ekosisteminde teknoloji ve dijitalleşmenin daha yoğun kullanımını da içeriyor. Tarım ürünlerinin finansallaşması, vadeli piyasaların oluşması, gıda-tarım/ELÜS yatırım fonları gibi araçların ortaya çıkması, tarımın finansmanında menkul kıymetleştirme uygulamaları hem sektör hem de ülkemiz açısından önem taşıyor.
ELÜS’lerle daha geniş kitleler finansman imkânına kavuşuyor
TÜRİB’in alım satımına aracılık ettiği ELÜS’ler ile hem çok daha geniş kitleler finansman imkânına kavuşuyor hem de piyasada oluşan fiyattan/hareketlerden faydalanabiliyor. ELÜS, bu özellikleriyle yatırımcılar için TÜRİB sayesinde değerlendirilebilen bir yatırım aracı, üreticiler ve tüccarlar için de bir finansmana erişim çözümü haline geliyor.
Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek: “Tarım sektörünün derinleşmesi, farklı finansal araçların kullanıma sunulması lisanslı depoculuk faaliyetlerinin gelişmesi açısından çok önemli. Bu anlamda TÜRİB’in varlığı ve sunduğu hizmetler çok kıymetli. Lisanslı depolar tarım üretiminin kayda alınarak bu alandaki politikaların daha sağlıklı oluşmasını, uzun süreli saklama olanağıyla fiyat dalgalanmalarının kontrol altına alınmasını ve gıda güvenliğini sağlıyor. Biz de TÜRİB ile olan işbirliğimiz sayesinde üreticilere, çiftçilere elektronik ürün senetlerine dayalı kredi imkânı sunuyoruz. Böylece üretici ve tüccarlar kendilerine ait ELÜS’leri bankalara teminat olarak göstererek rahatlıkla finansman imkânına kavuşabiliyor.2021 yılında kullandırdığımız ELÜS kredilerinin tutarı önceki yılın yaklaşık 3,6 katında, bu gelişme sektörün derinleşmesi açısından son derece sevindirici. Bu konuda çalışanlarımızı da eğitiyor, müşterilerimizin ihtiyaçlarını zamanında anlayıp hızlı çözüm üretebilmeleri için lisanslı depoculuk işleyişiyle ilgili eğitimler veriyoruz.”
TÜRİB Genel Müdürü Ali Kırali: Borsamızın içerisinde yer aldığı ekosistemin temeli tarım ürünlerini dijitalleştirilip, tedavül kabiliyeti olan senede dönüştüren ELÜS ve saklandığı lisanslı depolardır. 41 il, 125 ilçe, 223 farklı lokasyonda 8,3 milyon ton saklama kapasitesi ile hizmet veren 156 lisanslı depo Türkiye hububat rekoltesinin %25’ine yakınını ev sahipliği yapabilecek potansiyele ulaşmıştır. ELÜS’ler sağlam ve likiditesi yüksek kredi teminatıdır. ELÜS kredileri de lisanslı depoculuğun gelişiminde ve ELÜS’ün kullanımının yaygınlaştırılması açısından önem ve destek verdiğimiz bir finansman çözümüdür. Çiftçimizin finansmana daha kolay ulaşması için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) desteği ile ELÜS’lerin teminat olarak kabul edilebilirliğinin kolaylaştırılması sağlanmıştır. BDDK, ELÜS’lerin daha yüksek teminat oranı ile dikkate alınması için ilgili mevzuatta değişikliğe giderek ELÜS’leri “İkinci Grup Teminatlar” altında sınıflandırmıştır. Çiftçimizin finansmana erişiminde bankacılık sektörü ile ihtiyaçların belirlenmesi, süreçlerin iyileştirmesi çerçevesinden iş birliğine önem veriyoruz. İş Bankası’nın bu alandaki hizmetlerini geliştirmesinden ve bu kapsamda TÜRİB olarak destek vermekten mutluluk duyuyoruz.
TÜRİB Hakkında
2018 yılının Haziran ayında kurulan TÜRİB; lisanslı depo işletmecilerince oluşturulan elektronik ürün senetleri ile elektronik ürün senetlerine dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin ticaretinin yürütülmesini sağlamak üzere borsacılık faaliyetinde bulunmaktadır. TÜRİB, tarladan sofraya gıda tedarik zincirinin dijitalleşmesi, elektronik ürün senetlerinin yaygınlaştırılması, sözleşmeli tarımın gelişmesi, lisanslı depoculuk gibi alanlarda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, T.C. Ticaret Bakanlığı, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve diğer paydaşlar ile iş birliğini sürdürmektedir.