Türkiye Ürün İhtisas Borsası ve Anadolu Üniversitesi Akademik İş Birliğine İmza Attı

08.12.2021

Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) Genel Müdürü Ali KIRALİ ve Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat ERDAL 08/12/2021 tarihinde Eskişehir’de düzenlenen törenle bir iş birliği protokolü imzaladı.

İş birliği protokolü ile TÜRİB ve Anadolu Üniversitesi; lisanslı depoculuk, elektronik ürün senedi (ELÜS), tarım emtiasına ELÜS ile yatırım ve ürün ihtisas borsacılığına yönelik farkındalığın artırılması ve ekosistemin geliştirilmesi çerçevesinde ortak faaliyetlerde bulunacak. Protokol, ürün ihtisas borsacılığının geliştirilmesi, tarım sektörüne yönelik görüş alışverişinde bulunulması, ortak faaliyetler, etkinlikler, ders, seminer, sertifika programlarının düzenlenmesi ve yayın hazırlanarak sektörün yetkinliklerinin artırılmasını amaçlamaktadır. Açık öğretim, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında ürün ihtisas borsacılığı ile ilgili konuların işlenmesi, yayın eksikliğinin giderilmesi ve uzmanlaşmış insan kaynağının artırılması hedeflenmektedir.

TÜRİB Ar-Ge Merkezi olarak akademik iş birliklerini geliştiriyoruz

TÜRİB Genel Müdürü Ali KIRALİ iş birliği ile ilgili görüşlerini şöyle aktardı: “Tarım sektörünün etkinliğini ve verimini artırmak, tarım borsacılığı ekosisteminin ihtiyaçlarına yönelik kapsayıcı ve yenilikçi çözümler sunmak için üniversite-sanayi işbirliklerini çok önemsiyoruz. TÜRİB Ar-Ge Merkezi olarak yürütmekte olduğumuz projelerin kapsamlarına uygun olarak akademik işbirlikleri geliştirmekteyiz. Anadolu Üniversitesi örgün ve yaygın eğitimde çok önemli bir yere sahip. Anadolu Üniversitesinin akademik gücü ve imkânlarıyla çok geniş kitlelere erişim sağlanması sayesinde sektörümüzün önemli kazanımlar elde edeceğine inanıyor, hayırlı olmasını diliyoruz.”

Anadolu Üniversitesi olarak başta eğitim ve araştırma alanlarında olmak üzere tüm imkânlarımızla üreticimizin ve ülkemizin kalkınmasına katkı sunmak istiyoruz

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat ERDAL ise iş birliği ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Tarımsal üretim insanlığın her döneminde olduğu gibi bugün de bütün ülkeler için hayati önem arz eden alanların başında gelmektir. Üretici ve tüketiciyi buluşturan güçlü ihtisas borsalarının varlığı bir ülkenin tarımsal üretimin gelişip yaygınlaşmasına büyük katkılar sağlamaktadır. Bu anlamda ihtisas borsamız, üreticimizin bin bir zahmetle ürettiği ürünün gerçek değerini bulmasını sağlamakta ve ülkemiz ekonomisinin istikrarlı büyümesine destek olmaktadır. Biz de Anadolu Üniversitesi olarak gerçekleştirdiğimiz iş birliği ile başta eğitim ve araştırma alanlarında olmak üzere tüm imkânlarımızla üreticimizin ve ülkemizin kalkınmasına katkı sunmak istiyoruz. TURİB ile birlikte gerçekleştireceğimiz çalışmaların hem üreticimize hem tüketicimize hem de tarım sektörüne katkılar sunması temennisiyle protokolümüzün hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

TÜRİB Hakkında

2018 yılının Haziran ayında kurulan TÜRİB; lisanslı depo işletmecilerince oluşturulan elektronik ürün senetleri ile elektronik ürün senetlerine dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin ticaretinin yürütülmesini sağlamak üzere borsacılık faaliyetinde bulunmaktadır.  TÜRİB, tarladan sofraya gıda tedarik zincirinin dijitalleşmesi, elektronik ürün senetlerinin yaygınlaştırılması, sözleşmeli tarımın gelişmesi, lisanslı depoculuk gibi alanlarda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, T.C. Ticaret Bakanlığı, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve diğer paydaşlar ile iş birliğini sürdürmektedir.